Wie een beetje thuis is in de modewereld kent haar vast wel, Iris van Herpen, een van de meest talentvolle Nederlandse modeontwerpers op dit moment. Voor wie mode maar zozo vindt, het slechts kleding vindt, biedt het Centraal Museum een nieuw perspectief. Het Nieuwe Ambacht is een tentoonstelling waarbij het experimentele werk van Van Herpen centraal staat en wordt vergeleken met oude kunst.
Van Herpen maakt niet zo maar kleding. Haar werk is futuristisch en bevreemdend. Het is kunst, ja. De tentoonstelling heeft als uitgangspunt om haar inspiratiebronnen te tonen, dit is veelal oude kunst. Zo staan enkele ontwerpen van Van Herpen opgesteld tussen interieurstukken uit 1791. Moet het duiden op contrast of op inspiratie, of op een combinatie van? De boodschap komt niet geheel over.
Wel legt de tentoonstelling duidelijker de link met materiaalkeuze. Zo gebruikt Van Herpen onder meer goudleer voor haar kostuums, een materiaal dat voor het eerst in de 17e eeuw werd gebruikt. Naast een modern kostuum met goudleer staat bijvoorbeeld een kast waar dit ook in verwerkt is. Maarja, of dit nu veel zegt? Eén zaal gaat in op de moderne techniek die ze gebruikt. Hoewel haar werk soms zo futuristisch is, is alles hand gemaakt. Het 3D printen, wat ze bijvoorbeeld gebruikt, wordt goed toegelicht met een filmpje en een printer. Door deze informatie kijk je opeens heel anders naar de rare kostuums die hiermee zijn gemaakt.
De tentoonstelling probeert een duidelijke boodschap af te geven, namelijk dat het moderne werk van Van Herpen zijn grondslag heeft bij oude technieken en dat de ontwerpster wordt geïnspireerd door oude kunsten. Het is echter ook een beetje chaos. Naast inspiratiebronnen wordt er ook aandacht besteed aan samenwerkingsverbanden met andere ontwerpers en met choreografe Nanine Linning in verband met danskostuums. Waarom ook dit nog? Waarom een reeks hoeden van een andere ontwerper er nog bij? In mijn ogen was het beter geweest als het onderwerp meer toegespitst was en als er meer werk van Van Herpen zelf werd getoond.
1 opmerking:
Je stukken worden kritischer,
goed zo!
Een reactie posten