donderdag 5 januari 2012

Joel Sternfeld

Na het Joods Historisch Museum toont ook Foam dit voorjaar de beginnende kleurenfotografie. Met ruim honderd foto's geeft het museum een overzicht van het werk van Joel Sternfeld. Sternfeld was één van de Amerikaanse pioniers op het gebied van kleurfotografie. In de jaren zeventig zorgde hij samen met William Eggleston en Stephen Shore dat kleurfotografie van reclame en mode doorgroeide naar een artistiek medium. Verschillende series van zijn werk worden getoond.

Sternfeld fotografeerde met name de Amerikaanse maatschappij. Bijna al zijn foto's worden gekenmerkt door een menselijk tafereel. Passanten op straat, mensen voor hun huis.. Sternfeld was een echte streetphotographer. Met zijn kleine camera ging hij op pad en klikte bij alles wat hij de moeite waard vond. Grappig is dat Sternfeld een bijna absurdistische kijk heeft op zijn Amerika. Bijna elke foto bevat iets cynisch, iets spottends. Bekend is bijvoorbeeld de foto waarbij een brandweervrouw pompoenen bij een kraampje bekijkt, terwijl achter haar een huis af fikt. Ook mooi is de foto waarbij een vrouw in sari aan het tanken is. Lichtelijk absurd is het beeld dat Sternfeld schetst...

Ook legde de pionier landschappen vast, althans op zijn manier. In de jaren negentig reisde hij met een camera langs huizen en woongemeenschappen en nam hier foto's van. Deze foto's zijn groter, maar tonen nog steeds de duidelijke interesse van Sternfeld voor de mens. Misschien zien we niet altijd levende wezens op de foto's, wel ademt elk exemplaar een menselijke sfeer uit. Natuur oogt natuurlijk maar heeft altijd invloed van de mens op zich gehad.

Sternfeld's foto's zijn leuk, ja gewoon leuk. Ze tonen het Amerika van vroeger. Het gebruik van kleur maakte hem in zijn eigen tijd een ontdekker. Nu is het normaal dat onze kiekjes in kleur zijn en zijn we juist vaker gecharmeerd van zwart-wit fotografie. Toch is ook Sternfeld's kleurgebruik interessant voor ons. Op subtiele wijze weet hij ook hiermee te spelen: groene schoenen bij een groen huis, een rode vloer en een rood pakje, net uitspringende kleerkleuren. Hoewel meer dan honderd foto's overdadig is, zijn er redelijk wat de moeite waard!1 opmerking:

mama zei

Ik ga snel kijken!