dinsdag 28 april 2009

Thuis koken aan Rue Tatin
Een kookboek moet in mijn ogen een combinatie zijn tussen foto's, verhalen en recepten natuurlijk! Foto's van landschappen, mooie plaatjes dus, en van de gerechten. Het is heel moeilijk om te gaan koken zonder een beeld, zonder een plaatje. Dan moet je echt van koken houden. In het kookboek van Susan Hermann Loomis, "Thuis koken aan de Rue Tatin", zijn geen afbeeldingen te vinden. Puur inleidende verhaaltjes en het recept.

Een hele tijd geleden heb ik dit boek aangeschaft omdat ik heel enthousiast was over haar eerdere boek "Rue Tatin". Dit boek bestaat uit haar eigen verhaal over het gaan wonen in Normandie, plus een aantal recepten. Ze schreef met zoveel passie over het eten dat ik haar kookboek echt wilde hebben. Na een lange zoektocht kwam ik hem tegen en heb ik hem gekocht, maar een kookboek zonder plaatjes dus. Ik denk dat dat de reden is dat ik hem nog maar weinig heb gebruikt..

Het boek is ingedeeld op gang, zo komen we eerst bij l'heure de l'apéritif, gevolgd door un bol de soupe en uiteindelijk sluiten we af met bases et réserves. Daarnaast is er ook nog een verklarende woordenlijst en een handige adressenlijst.
De recepten zijn over het algemeen echte klassiekers. Zo is er een recept voor Pot-au-feu, Quiche Lorraine en Tarte au citron meringuée. Echte goede franse recepten.
Ook zit er af en toe een recept in waar de multiculturele samenleving van Frankrijk aan bod komt: Nems Franco-Asiatiques en Tassquia.

Wat het boek echter zo leuk maakt, is de vorm waarin het is geschreven. Elk recept wordt ingeleid met een stukje uit haar leven. We leren haar vrienden kennen, haar bezigheden en boven al haar levenspassie. Vol vreugde vertelt ze over de vakanties in de Provence en haar mooie huis in Louviers. Heerlijk! Bovendien probeert ze ons elk moment weer iets nieuws over de franse keuken te leren. Van hoe de tafeldekking is tot de oorsprong van Herbes de Provence.

Kortom, een goed kookboek voor elk mens waar een kok in schuilt en die bovendien geinteresseerd is in de franse cultuur. Je kan hem kopen op Haarlemmerdijk 133 in de Kookboekenwinkel.


Ps. Ik reis vanavond af naar La France dus ik kan een weekje niks op m'n blog zetten. Leren en slapen, dat is het enige wat ik ga doen. (Oh en af en toe koken en een wandeling natuurlijk!)

À la semaine prochaîne

2 opmerkingen:

Willemijn zei

Kijk ff op mn blog, heb reclame voor je gemaakt (A).

L.D. zei

Ik zal je stukjes missen deze week, en ook jullie zelf natuurlijk !