zaterdag 12 september 2009

Fast Forward

We kennen de Uitmarkt van Amsterdam, de R'Uitmarkt, en ook Utrecht heeft zijn eigen opening van het cultureel seizoen: het Uitfeest. Normaal gesproken is dat de culturele zondag met overal in de binnenstad standjes, kleine performances en andere leuke dingen. Dit jaar was er echter op zaterdag ook nog veel te doen, in Leidsche Rijn (een uitspatting van Utrecht). Het feest werd 's avonds pas echt geopend met optredens in de roze kubus van het Vredenburg. Er was een vol programma met onder andere Wolter Kroes, Insomnio, GEM en niet te vergeten Room Eleven. En door die laatste band kon ik dit evenement natuurlijk absoluut niet missen!

De avond begon twijfelachtig; het publiek was divers, de zaal was absoluut niet vol en toen de presentatoren op kwamen, kon je overal het gezucht horen op komen. Twee mannen, de een in een spijkerbroek, de ander in een wit glanzend hippiepak, vol grappen die absoluut niet leuk waren, dachten wij. Meteen kwamen ze met de "Muziekquiz" die de avond aan elkaar moest plakken als er weer van materiaal werd gewisseld. De zaal werd in drieën gedeeld en na elk optreden kwamen er enkele vragen. Uiteindelijk een goed tijdsverdrijf..
Maar goed, de muziek. Fast Forward was de opening van het cultureel seizoen, dus alle vormen van podiumkunsten kwamen langs. De avond begon met het USKO (Utrechts Studenten Koor). Die hadden twee mooie stukken van Bach: rustig, op de maat en helder.
Daarnaast was er ook plaats voor een echte Nederlander: Wolter Kroes, zonder band weliswaar. Ik had nog nooit van deze man gehoord en dat had zo mogen blijven! Nog erger dan Guus Meeuwis en Jan Smit stond deze man te hupsen op het podium. En tot mijn spijt moet ik zeggen dat ook het publiek helemaal los ging. Vooral de studentjes van het USKO vonden het blijkbaar geweldig...
Gelukkig konden we na drie nummers ons meteen weer richten op de moderne muziek van Insomnio. Ik had nog nooit zo'n performance gezien. Een man en twee vrouwen aan tafeltjes en dan met hun handen muziek maken, niet alleen klappend, ook schuivend en draaiend. De muziek die eruit kwam was zo wonderlijk, zo mystiek, zo anders dan anders..
Ook was er plaats voor de stadsdichter van Utrecht: Ingmar Heytze. Samen met een andere dichteres en een man op een vreemdsoortige gitaar vertolkte hij op een moderne manier een van zijn gedichten. Ik moet zeggen, door deze spannende voordracht ben ik weer over mijn poëzievrees heen, die mijn leraar Nederlands mij vorig jaar heeft aangedaan.
Een mooi gevarieerd programma zou je zeggen, de opening van een cultureel seizoen is echter niks zonder bandjes! Deze avond heb ik kunnen kennis maken met GEM. Deze Nederlandse gitaarmannetjes laten maar weer eens zien dat ook Nederland met de Engelse bandjes kan concurreren. Rockend schelde de muziek het Vredenburg uit! De rauwe stemmen en lekkere gitaarsolo's waren net waar het publiek aan toe was na de rustige pianostukken van de pianist Igor Roma.

Maar het echte hoogtepunt van de avond was natuurlijk Room Eleven als slotacte. Heerlijk kwamen de vierkoppige band en onze mooie Janne op en meteen begon de zaal te juichen. Tijdens de eerste twee nummers moesten ze nog even wennen aan de zaal met stoelen, aan het publiek dat de teksten niet kende en aan de slechte geluidsman. Bij nummer drie begon het feest echter. Swingend stonden ze met contrabas, gitaren, fluitjes, piano en drums muziek te maken. Het album "Mmm.. Gumbo" kwam langs, maar ook "Six White Russians And A Pink Pussycat". Ze hadden gerekend op een rustig zittende zaal, maar al snel werd het repertoire omgegooid omdat wij gewoon wilden dansen!
De zwoele stem van Janne vulde de hele zaal en terwijl ze stond te deinen in haar zwarte jurkje, blauwe legging en rode schoenen ging de hele zaal in de muziek op. Vooral het nummer Swimmer werd mooi vertolkt met alleen maar pianobegeleiding tot de rest van de band bij het refrein in viel. Sommige nummers waren heel anders dan op de cd. Room Eleven speelde met de ritmes en met de tonen. ze gaven er soms een hele andere draai aan. Zo'n acht à tien nummers hebben ze voor ons gespeeld, echt heerlijk! Kortom, een gevarieerde en geweldige opening van het cultureel seizoen. Utrecht zal dit jaar weer veel te bieden hebben.

2 opmerkingen:

mam zei

Klinkt erg leuk joh, echt een uitmarkt met al die verschillende soorten optredens. En hoe vond je Vredenburg?

Lidi zei

Zo leuk om te lezen hoe het met je gaat daar!