dinsdag 15 december 2009

Kerstfilms

Sinds 6 december klinken overal weer kerstliedjes uit de boxen en staan kerstbomen overal opgetuigd. Kerstkransjes in schappen, kerstmannen in de winkelcentra.. X-mas is een hype in Nederland. Heerlijk vinden de 'zuunige' Nederlanders het blijkbaar om in december nog een feestje te bouwen, nog meer te moeten kopen en nog meer te krijgen. Onze protestantse trekjes verdwijnen langzamerhand.

Ik hou van de kerstperiode. In plaats van de cd-speler staat Skyradio de hele dag te loeien met al zijn kerstmuziek. Ook sta ik erop dat we een kerstboom in huis nemen en al weken van tevoren ben ik bezig met het kerstdiner. Wat ik echter het allerfijnst vind aan kerst zijn de films de je in die koude decembermaand allemaal moet zien. Welke mag je niet missen?

Love Actually
Love Actually is de mooiste van allemaal! Voor het ultieme kerstgevoel duik je in London, de laatste paar weken voor kerst. Verschillende verhaallijnen worden gevolgd: Hugh Grant als president, Emma Thompson als huisvrouw met een man die vreemd gaat (jeh Allan Rickman!), Laura Linney als echte Engelse die alles opzij zet voor het gestoorde broer, Colin Firth als loser in de liefde, etc. Alle grote Engelsen hebben een rol en alles is zo piekfijn op elkaar afgestemd dat ik ondanks het vele kijken (ik sta niet verbaasd van 50x) nog steeds zo erg van deze film kan genieten!

The Holiday
Voor sommige mensen is de kersttijd vreselijk, het liefst zouden ze ergens ver weg zijn. Cameron Diaz en Kate Winslet spelen in The Holiday twee ongelukkige vrouwen in de liefde. Ze willen weg in de kerstperiode om hier niet aan herinnerd te worden. Via internet doen ze een woningruil, Cameron vliegt naar een dorpje in de buurt van London, Kate gaat naar LA. Maar blijf je echt liefdeloos als je dan Jack Black of Jude Law tegenkomt?

Serendipity
De laatste dagen voor kerst is het altijd een gekkenhuis in de warenhuis. Kate Beckinsale en John Cusack komen elkaar bij de handschoenen tegen, vechtend voor het laatste paar. Het klikt meteen, maar beiden zitten in een relatie.. Kate besluit het lot het te laten bepalen. Jaren later als ze beide op het punt staan te trouwen, worden ze echter steeds met elkaar geconfronteerd en beide helpen het lot een handje in hun zoektocht naar elkaar.

En verder? Narnia, Harry Potter en de Lord of the Rings vind ik heerlijk voor de kerstperiode door hun winterse setting en het familiegevoel. Iemand nog andere tips??

3 opmerkingen:

Lidi zei

Nou, Scrooge moet ook altijd te zien zijn; in welke versie dan ook; en 'n zielige Dickensfilm; en de klassieker A Wonderful Day.

mama zei

Niet specifiek voor Kerstmis, maar wel altijd vertoond met de kerstdagen zodat het klassieke kerstfilms zijn geworden:
Sissi, Sound of Music en Gone with the wind.

een hugh grant fan zei

LOVE ACTUALLY is zo goed gemaakt dat hoe vaker je hem ziet hoe leuker hij wordt. Jos