vrijdag 25 december 2009

Kersttulband

Kerstmis, wat is dat nu voor mij? Films, muziek, boeken; overal wordt altijd een beeld geschetst van gezelligheden, familie en vrienden onder elkaar, diners met minstens vijf gangen, mooie kleren en kadootjes. Het liefst is het beeld wit van de sneeuw en brand de openhaard hard. Amerika, Engeland, Frankrijk, daar is het Kerstmis het grote feest. Wij Nederlanders zagen Kerst altijd als een diner en een mis, tegewoordig is het echter ook hier een hype. De radio draait overuren en de winkels liggen vol. De kersgedachte heerst, samen met familie en/of vrienden eten, drinken, praten. Eén dag ligt Nederland stil: winkels zijn dicht en de auto's en fietsers die zich naar buiten wagen hebben allemaal slechts één doel: naar het diner.

Langzaam regent de witte sneeuw weg en wordt het rustiger op straat. Een enkele zielige toerist, zonder vrienden in een ander land, en in de huizen klinkt het gelach, geproost en geruzie. De lucht geurt naar kalkoen, konijn en gebak.. En vanuit het huis met de verlichte kerstboom vervaagt langzaam Mariah Carey's Christmaswishes..

Prettig Kerstfeest!

Recept

- 80 g boter
- 100 g bloem
- 4 eieren
- 80 g suiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 80 g rozijnen
- 25 g sukade
- poedersuiker

Verwarm de oven voor op 180 C. Vet een tulbandvorm in. Snijd de sukade fijn. Splits de eieren en klop het eigeel met de suiker, vanillesuiker en zout tot een luchtige, romige en lichtgekleurde massa. Sla in een andere bak de eiwitten stijf. Zeef de bloem en leg het op het eiwit. Snijd de boter in hele kleine stukjes en leg dat ook op het eiwit, samen met de sukade en de rozijnen. Voeg het ei-suikermengsel toe en meng alles voorzichtig door elkaar. Schep het beslag in de vorm en bak de tulband in 30 minuten gaar. Laat hem afkoelen in de vorm, haal hem er dan voorzichtig uit en bestrooi de bovenkant met poedersuiker.


1 opmerking:

mama zei

Wat een poetisch stukje!