dinsdag 19 januari 2010

Miss Dahl's Heerlijkheden

Stel je voor: kleindochter van Roald Dahl, voormalig topmodel en getrouwd met zanger Jamie Cullum, en dan schrijf je een kookboek. Ik heb het hier over Sophie Dahl waarvan onlangs het kookboek "Miss Dahl's Heerlijkheden" van verscheen. Al een tijdje stond ik steeds met het boek in mijn handen, het trok me, het lokte me steeds weer de boekwinkel in. Ik had geen idee wie deze miss Dahl was, maar het kookboek wilde ik graag in mijn collectie hebben.

Gekocht en toen ik begon met lezen kwam ik achter de geschiedenis van de schrijfster. Noem het belachelijk, maar dit kookboek ligt op mijn nachtkastje en 's avonds laat blader ik er graag doorheen en lees ik de verhalen die Sophie Dahl per seizoen vertelt. Ze is niet voor niet familie van dé Dahl en haar bevindingen boeien mij.

Het boek begint met de herfst, "omdat dat het jaargetijde is dat alles veranderde". We lezen over de ontdekking van het stevige model in de o-zo-dunne modewereld. Sophie neemt ons aan de hand, van ontbijt naar diner. De recepten zijn wat ouderwets, meestal herkenbaar, maar toch ook wel vernieuwend. De klassieke franse uiensoep en salade niçoise komen terug, maar ook worden we meegenomen naar kastanjesoep, speltpannenkoekjes en 'potje parijs'. De recepten varieren van 2 tot 6 personen en zijn allemaal duidelijk opgesteld.

Dan de vormgeving, dit lokte me in eerste instantie. Kleur, kleur, kleur. In het boek zien we afwisselend wat getekende decoraties, maar toch voornamelijk foto's. Van Sophie Dahl als een kleurige gestalte, van servies, van de groentetuin, van mooie tafels en van de recepten. Je wordt meegeleurd in een mooie wereld vol eten en heerlijke oudbolligheid.

Liggend op mijn nachtkastje als fijn leesvoer, verleidend om mijn schort aan te doen en te beginnen.. Heerlijk(heden)!

1 opmerking:

mama zei

Is het koken en erover schrijven nou toch je ware roeping?