donderdag 28 januari 2010

Navettes à la Fleur d'Oranger

Koekjes bakken, dat doe ik niet vaak. Voor de Koffieleute van mijn studievereniging had ik echter bakdienst en met de leegte van vakantie om mij heen had ik alle tijd om mijn schortje om te binden en koekjes te bakken. Altijd wel eng, een nieuw recept uitproberen, wetende dat veel mensen het zullen proeven. Deze keer koos ik voor franse koekjes, navettes à la fleur d'oranger. Zoals altijd gaf ik mijn eigen interpretatie aan het recept. Zonder maatbeker gokte ik de hoeveelheden en enkele ingrediënten werden door andere vervangen. Het resultaat mocht er echter wezen!


Recept

32 koekjes

- 60 g boter
- 100 g suiker
- 1 ei
- 45 ml water
- 1 eetlepel rasp van sinaasappelschil
- 240 g bloem
- zout
- 1 eidooier

Mix in een kom de boter en suiker wit en romig. Voieg dan het ei, water en rasp toe en mix dit tot een mooi egaal mengsel. Voeg dan de bloem gezeefd toe, samen met het zout en kneed dit deeg met de handen tot twee mooie ballen. Verpak die in plasticfolie en leg ze een uur tot een dag in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 C. Haal de ballen uit het folie en snijd elke bal in 16 partjes. Druk ze lichtelijk plat en kerf ze in met een mes. Leg ze dan op een met bakpapier bekleed ovenrooster en smeer ze in met het losgeklopte dooier. Bak de navettes in 20 minuutjes goudbruin.

1 opmerking:

mama zei

Echte bootjes hoor!