maandag 18 april 2011

Antiphotojournalism


Fotojournalistiek is een aparte stroom binnen de fotografie. Met de opkomst van de digitale media is het niet alleen makkelijk voor amateurs om 'kunstfotografie' te beoefenen, ook steeds meer kranten worden gevuld door amateurs. Er zijn meer en meer mogelijkheden en de fotojournalistiek leeft weer helemaal op. Foam wijdt op dit moment een speciale tentoonstelling hieraan, gepresenteerd onder de naam Antiphotojournalism.

Het doel van de tentoonstelling is de clichés omtrent fotojournalistiek kritisch bekritiseren. Zo wordt de amateur gepresenteerd en niet het idee dat de fotograaf een heroïsche positie in neemt. Deze stellingen komen echter niet duidelijk terug in de tentoonstelling, want de informatie is karig. Ook zijn de onderdelen onsamenhangend opgesteld. We lopen van project naar project en de verschillen zijn soms immens waardoor het wel een breed beeld geeft, maar ook veel vraagtekens oproept. Tot slot is het een beetje jammer dat tentoonstellingen bij Foam altijd van beneden naar boven werken en deze andersom. De tentoonstelling van achter naar voor lopen is niet heel erg bevorderlijk voor het begrijpen...

Stuk voor stuk zijn de projecten echter wel interessant. Er is een filmpje waar fotografen hun mening geven over de opkomende mogelijkheden. Het is interessant om de invalshoeken te zien en de kritieken te beluisteren, het is als een inleiding in de fotojournalistiek. Ook is er een serie foto's van het Act of State archief waarin foto's van het conflict tussen Israël en Palestina zijn verzameld. Als een tijdlijn zijn de foto's opgehangen, maar ook op thema zijn ze geschikt. Zo kan de bezoeker vergelijken en wordt er een breed beeld getoond. Jammer is wel dat het kleine afbeeldingen zijn, op een A4'tje geprint en dat de foto's apart niet eruit springen.
De fotoreeks van Paul Fusco over de RFK funeral train is wel leuk neergezet. Een diaprojectie zorgt dat we de reis meemaken, dat we er bijna bij zijn. De foto's zijn echte snapshots, maar grijpen aan door de emoties die worden afgebeeld.
Tot slot zijn er uitgeknipte figuren uit foto's, op glazen platen aan de muur, die een heel mooi effect creëren. De fotojournalistiek wordt door deze opstelling zo waar weer kunst! En ja, met kunstfotografie weet Foam toch net iets beters wat het moet doen!
Geen opmerkingen: