maandag 24 oktober 2011

Beginners


Charmant, luchtig, maar toch ook heel diep: dat is de nieuwe film van regisseur-scenarist Mike Mills, Beginners. De film vertelt in mozaïekvorm over het rouwproces dat Oliver (Ewan McGregor) doormaakt wanneer zijn vader op 75-jarige leeftijd sterft. Zijn vader Hal (Christopher Plummer) komt de na de dood van zijn moeder uit de kast. Oliver moet daarmee leren leven en heeft vooral moeite met de in zijn ogen liefdeloze relatie tussen zijn vader en moeder. Liefde is verbonden met verdriet en angst bij hem. Binden kan hij zich dan ook niet. Een paar jaar na de dood van zijn vader ontmoet Oliver echter een jonge Française, Anna (Mélanie Laurent), waar hij helemaal voor valt.

Beginners is een zwaarmoedig verhaal met bekende thematiek zoals ouderrelaties, homoseksualiteit en liefde. De film had aardig zwart kunnen zijn, maar doordat Mills de hele vertelstructuur op z'n kop zet, wordt het een vrolijk epos. Als kijker weten we al veel over de toekomst, waardoor veel situaties in het verleden minder treurig worden. Soms hebben we geen idee in welke tijd we ons bevinden, maar ook dat zorgt juist voor lucht en fascinatie in de film. De versnippering kent ook veel herhaling. Enkele shots zien we later in de film terug en krijgen zo extra betekenis. Diepgang en een fijne drang om verder te willen kijken, dat bereikt Mills hiermee.

Naast gewone filmscènes zijn er ook veel korte intermezzo's met foto's. Als een geschiedenisfotoboek zet Oliver zijn leven en dat van zijn ouders uiteen. We zien de sterren, de zon, de huisdieren, de liefde in verschillende jaren voorbij komen. Heerlijk, vooral de jaren '50 documentatie.
Ook de muziek zorgt voor mooie tussenfragmenten. Goede blues wordt gebruikt op momenten waarbij beelden genoeg zeggen. De emoties uit de zwijgende scenes worden extra ondersteunt door de muziek en geven de kijker even de tijd te reflecteren.

Hoe mooi de film ook is, zonder de acteurs zou het niet zo geslaagd zijn. Ontzettend goed is de casting. Mélanie Laurent is als acterende en eenzame Française perfect. Ze is bijna vluchtig, niet te pakken, niet te bestempelen. Haar blikken zeggen genoeg, haar lichaamstaal straalt alles uit. Ook Ewan McGregor zit op de goede plaats. Als eenzame man met een groot en gecompliceerd rouwproces zeggen ook zijn blikken genoeg. Wanneer hij bijvoorbeeld een stille blik op zijn vader en diens vriend werpt wanneer die samen op een matras liggen te slapen, voelen we meteen wat hij wel niet moet voelen. Tot slot is er natuurlijk Christopher Plummer, die zeker de show steelt. Wat een heerlijke homoseksuele bejaarde zet hij neer! Charmant, jongensachtig, grandioos! Hij brengt met milde humor zijn karakter naar voren en juist deze luchtigheid zorgt voor het enorme contrast met zijn zoon Oliver.

Tenslotte is er Arthur, het hondje. Deze is misschien wel de grootste ster van Beginners. Met heerlijke puppy-oogjes kijkt hij ons af en toe aan. "Ik kan helaas niet praten, maar ik kan wel ruim 150 woorden verstaan" verschijnt er in beeld wanneer Oliver zijn eenzaamheid uitlegt en zegt dat ze maar snel samen moet leren praten. Arthur heeft zijn eigen mening, is zijn eigen persoontje en is adorable. "Zijn we al getrouwd?", vraag hij ook op een gegeven moment. Je zou zeggen dat een pratende hond onecht kan overkomen, maar elke bezitter van een huisdier zal Arthur's relatie met Oliver herkennen. Getrouwd zijn ze inderdaad met elkaar. Ja, geef Arthur de Oscar maar!

2 opmerkingen:

mama zei

Heel goed geschreven Lot, precies verwoord wat we zagen.

Isidoor zei

Ja, 'n Oscar voor 'n hondje!!!!!