dinsdag 7 januari 2014

Citroen-meringue taart

Een paar jaar geleden was ik met twee vriendinnen in Parijs. Om ons op te warmen na het koude dwalen, bezochten we het café Le loir dans la théière, een fantastisch café in de Marais. Verschillende stoelen, overal filmposters, én een houten tafel vol zelfgebakken taart. We gingen overstag voor een grote punt tarte au citron meringuée. Een zaligheid. Een krokante bodem, een zachte, zure maar ook zoete vulling, en een mooie knapperige meringue-topping. Na da enorme stuk hebben we de rest van de dag niet meer gegeten.

Vorige week was het tijd om zelf poging te wagen. Een bodem, lemon curd, meringue. Het kost even, maar dan heb je ook een heerlijke taart. Ik hou erg van citroen, dus mocht je hem net wat minder zuur, voeg dan meer suiker toe aan de lemon curd.


Recept
Voor een taart van 24 cm heb je nodig:

De bodem
150 gram bloem
75 gram koude roomboter in blokjes
50 gram bruine of witte basterdsuiker
snuf zout
1/2 ei

Lemon curd 
3 citroenen
3 eidooiers
50 gram gezeefd maïzena
120 gram suiker
50 gram koude roomboter
225 ml water
merg van 1 vanillestokje

Meringue schuim
3 eiwitten
100 gram suiker

Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak eerst de bodem. Meng alle ingrediënten voor het deeg door elkaar en kneed het tot een mooie bal. Bestrooi een werkblad met bloem en rol het deeg uit tot het in de vorm past. Leg het deeg in de ingevette bakvorm. Snijd de loshangende randjes weg en verdeel dit nog over de bodem. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Zet de vorm tot gebruik in de koelkast.

Splits de 3 eieren. Het eiwit gebruik je voor de meringue, het eigeel voor de lemon curd. Pas op, mocht je een beetje eigeel knoeien boven de eerste kom, dan hoef je niet gelijk alles weg te gooien.

Maak nu de lemon curd. Rasp de citroenen en pers ze daarna uit. Doe de gezeefde maizena samen met het citroensap, de citroenrasp, suiker, het vanillemerg en het water in een pannetje. Verwarm op laag vuur en blijf continue roeren. Op een gegeven moment begint het wat te klonten, blijf nu stevig doorroeren. Blijf roeren tot alle klontjes weg zijn en je een mooi behangerslijm-achtig mengsel overhoudt. Roer nu de koude boter erdoor. Voeg vervolgens het eigeel toe terwijl je blijft roeren, anders kan het eigeel stollen. Voilà, homemade lemon curd.

Haal de bodem uit de koelkast. Giet de lemon curd over de bodem en bak in ongeveer 25-30 minuten in de oven. Laat helemaal afkoelen.

Maak ondertussen de meringue. Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom. Wanneer ze stijf genoeg zijn, creëer je pieken met je mixer en kan je de kom omkeren. Voeg dan voorzichtig, beetje bij beetje, de suiker toe. Klop tot je mooie glanzende pieken hebt. Verdeel het eiwit met een spatel over de afgekoelde taart.

Zet de taart nu nog ongeveer 10 minuten in de oven tot de meringue lichtbruin kleurt. Houd de taart goed in de gaten, want dit kan opeens heel hard gaan.

Bon'ap!


2 opmerkingen:

Steffie zei

Parijs! Alweer zo lang geleden :( En waarom had je niet even tot donderdag kunnen wachten met het bakken van die taart? ;) Ziet er heerlijk uit!

mama zei

Prachige taart!