dinsdag 14 januari 2014

Tatin de poireaux au curry

Kennen jullie het verhaal van de Tarte Tatin, de heerlijke Franse omgedraaide appeltaart? Eind negentiende eeuw verdienden de gezusters Tatin uit het Franse Lamotte-Beuvron hun geld met het bakken van taarten. Van tarte au citron meringuée tot appeltaart. Elke dag stonden zij in de keuken deeg te kneden en fruit te snijden. Op een dag in 1889 zette Caroline, de jongste zuster, de appeltaart in de oven, althans dat dacht ze. In de drukte was ze het deeg vergeten en had ze enkel appels met boter en suiker in de vorm gedaan. Toen ze hierachter kwam, besloot ze alsnog het deeg over de appels te spreiden en de taart later om te draaien. De tarte tatin was geboren. Fameus en goddelijk, inmiddels een van de traditionele taarten van de Franse keuken.

De laatste tijd kom ik steeds meer recepten tegen waarin met tarte renversée wordt geëxperimenteerd. Ik maakte laatst een omgekeerde preitaart. Ook zeer geslaagd.Recept

3 preien
140 g geitenkaas
2 tl curry
peper en zout

195 g bloem
130 g yoghurt
80 ml olijfolie
1/2 tl zout

Maal eerst het deeg. Meng hiervoor bloem en zout in een kom. Meng de yoghurt er lepel voor lepel doorheen. Voeg de olijfolie al roerend toe. Kneed het dan kort tot een bal. Het zal best vettig aanvoelen, maar wel een mooie deegbal vormen. Wanneer het te nat is, voeg dan bloem toe. Wanneer het te droog is, enkele lepels water. Bedek de bal vervolgens met plasticfolie en laat hem minimaal 30 min rusten in de koelkast. 

Snijd de prei in kleine ringen en was ze goed. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de prei met de curry en wat zout en peper een paar minuten. Vet een taartvorm in met olijfolie. Bedek de bodem met de prei. Verkruimel de geitenkaas hierover. Rol dan het deeg uit. Bedek de prei met de bodem zodat je als het ware een omgekeerde taart creëert, de tarte tatin. Bak de quiche vervolgens in 30 min goudbruin. Snijd de randen los en keer de quiche om met het serveren. 

Bon'ap!

ps. Naast de tatin maakte ik witlofsalade. Dit recept houden jullie tegoed, net als het recept van de echte tarte tatin!

1 opmerking:

mama zei

Lijkt me heerlijk!