donderdag 23 januari 2014

Zuurdesem


Home made zuurdesembrood, check. Een potje met water en bloem, vijf dagen lang voeden, een nacht fermenteren, een dag kneden. Het resultaat mocht er wezen en het leuke is, je gebruikt maar een lepel van je zuurdesemstarter. De rest gaat in de koelkast en kan je weer een volgend brood gebruiken. 


Recept 

Starter
Ongeveer 200 g (biologische) tarwebloem
Schoon glazen potje

Meng 1 theelepel bloem met 2 theelepels water in een schone jampot. Sluit de deksel en laat het een nacht staan. Voeg de volgende dag weer 1 theelepel bloem en 2 theelepels water toe. Herhaal dit proces nog drie dagen. Er zullen aan de oppervlakte steeds meer belletjes ontstaan.

Maak op dag 6 de zuurdesemstarter door 1 eetlepel uit de pot met 150 g bloem en 150 ml warm water te mengen in een grote kom. Dek dit af en laat het een nacht fermenteren. Voeg 1 theelepel bloem toe aan de rest van het gist in de jampot voor de volgende keer. Bewaar het in de koelkast.

Brood
250 g (biologische) tarwebloem
1 theelepel zout
150 ml warm water
75 g van de zuurdesemstarter

Meng bloem en zout in een kom. Meng in een andere kom het water met de zuurdesemstarter. Voeg het droge mengsel toe aan het natte. Meng dit met een houten lepel en kneed het daarna met je handen tot een bal. Laat het 10 min staan.

Trek vervolgens een deel van de zijkant omhoog en druk dat vervolgens in het midden. Draai de kom en herhaal dit proces met een ander stuk deeg. Herhaal dit 8 keer. Dek vervolgens de kom weer af en laat het 10 min rusten. Herhaal dit hele proces twee keer. Dek de kom dan af en laat het een uur rijzen.

Bestuif je werkvlak met bloem. Leg het deeg en maak er een mooie schijf van. Bekleed een vergiet met een schone theedoek, bestuif deze met bloem en leg het deeg hier in. Bestuif dit met bloem en laat het 3 tot 6 uur rijzen, tot het deeg dubbel zo groot is.

Verwarm de oven ongeveer 20 min voor op 240 graden. Leg het deeg op bakpapier op een bakplaat. Kerf er een dubbel kruis in met een mes en bak het brood in ongeveer 30 min goudbruin. Tik op de onderkant van het brood. Als het hol klinkt, is het gaar. Laat hem vervolgens afkoelen.

Bon'ap

1 opmerking:

mama zei

Wat een prachtig brood!