woensdag 24 maart 2010

Bietjessoep

Bijna vier maanden geleden, met de ingang van 2010, heb ik me voorgenomen om duurzamer te gaan leven. Al langer was ik hier mee bezig, maar per 1 januari werd mijn liefde voor stoffen tassen en het alleen vis/vlees als het niet anders kan, strikter. Ook veranderde ik mijn winkelpatroon door de bakker een bezoekje te brengen voor brood en af en toe de markt voor vitamientjes. Deze week ben ik echter nog een stap verder gegaan: ik ben lid geworden van een biologische groentetas. Elke maandag kan je voor 5 euro op de Uithof zo'n tasinhoud halen (voor de tas moet je zelf zorgen). Varierend van muntplantjes tot sinaasappels tot venkel; elke week is weer een verrassing. Deze week kon ik eindelijk mijn tasje in ontvangst nemen: verse bladspinazie, chinese kool, vier appeltjes, zuurkool en twee rode bieten. En opeens zit je daar dan maandagavond met een pakket groente die je in vier dagen erdoor heen moet werken. Ah.nl/recepten is dan fijn: typ je ingrediënt in en haal er een recept uit. De zuurkool is in de tas naar mijn ouders beland, de spinazie door de pasta, de kool door de curry en de bietjes? Door de bietjessoep! Let wel op, het is een heel proces. Bietjes koken duurt zo'n 30 à 50 minuten, dus het slimst is of om de dag ervoor de bietjes te koken of gewoon vroeg beginnen.


Recept

Klein pannetje soep

- 2 rode bieten
- 1 lente uitje
- 1 bouillonblokje
- scheutje citroensap
- crème fraîche
- peper en zout

Was de bieten en kook ze in 30 à 50 minuten beetgaar. Snijd intussen het lente-uitje en laat die langzaam glazig worden in olijfolie. Giet dan 1 liter water en het bouillonblokje erbij en laat het mengsel op een laag vuurtje warm worden.
Giet de bieten als ze gaar zijn af, laat ze even afkoelen, schil ze en snijd ze rof in stukjes. Doe de bietjes bij de bouillon en pureer het fijn met een staafmixer. Doe er een scheutje citroensap, wat crème fraîche en eventueel een scheut wodka bij en breng het daarna op smaak met zout en peper.
Breng de soep dan nog even aan de kook en serveer het met extra crème fraîche.

4 opmerkingen:

Lidi zei

Heerlijk: Borsjt! Russische bietensoep!

mama zei

Kan je die zuurkool niet aan een andere fan doorgeven?

Maartje zei

Groentepakket? Welk groentepakket? Ik wil ook! :-)

Liselotte Roodbol zei

Via de Uni, elke maandag staan ze tussen 11 en 13 op de Uithof met hun pakketjes. Kan je voor de week daarna inschrijven, 5 euro. :)