zondag 21 maart 2010

Voici Paris

Niet alleen in Utrecht heeft mode in het museum, ook Den Haag is op dit moment in de ban van de mode met hun tentoonstelling Haute Couture, Voici Paris in het Gemeentemuseum. De tentoonstelling geeft een kijkje in de haute couture. Dit is zeer exclusieve mode en voordat je je hier bij kan aansluiten, moet je worden toegelaten tot de in 1868 opgerichte Chambre syndicale de la haute couture. Strenge regels en een heftige selectie gaat hierbij gepaard. Het Gemeentemuseum toont de wereld vol glamour en fashion.De tentoonstelling past helemaal bij de status van de haute couture.

De zalen zijn schitterend ingericht waardoor alle kostuums goed uit komen en je steeds weer in een nieuwe sfeer wordt gedompeld. We beginnen bij een zaal voor Chanel, zwart-wit natuurlijk! Op een rond podium staan paspoppen in de creaties van Gabrielle 'Coco' Chanel en aan de muren zien we mooie papieren decoraties die aansluiten bij de witte kanten jurken. De eenheid is treffend. Een zaal verder staan we even stil bij de geschiedenis, grote zware jurken uit de 19e eeuw. Daarna zijn er zalen met grote namen zoals Dior, in een mooi kasteeltuindecor, Lacroix en Gaultier. Ook zijn er kleine kamertjes waarin een kleinere ontwerper wordt belicht. Spiegelende wanden waardoor je de creaties van alle kanten kunt bekijken.

De ontwerpers worden niet alleen afzonderlijk getoond, ze worden ook vergeleken. In een ruime zaal is een Parijs dak na gebouwd, met duiven en al. Op het dak worden verschillende jurken van verschillende ontwerpers getoond. Zo is er Elie Saab, maar ook de luxe haute couture lijn van Armani.
Niet alleen Parijs wordt getoond, ook de Nederlandse haute couture heeft een plaats. Onze lage landje kent namelijk ook grote ontwerpers. Victor & Rolf toont een jurk, Frank Govers, Jan Tamineau, Fong Leng. Zo zie dat wij ook iets te bieden hebben!

Voici Paris is schitterend neergezet. Elke zaal roept weer een nieuw gevoel op, is totaal anders en heeft een heel eigen karakter. De modehuizen komen goed naar voren door het treffende tonen. Paleisjes zijn het, van suikerzoet met Dior tot rauw met Chinese haute couture. Ook grappig is dat de paspoppen van elkaar verschillen. Niet alleen in kleur, zwart, wit of hout, maar ook in afwerking. Er zijn gladde 'echte' poppen, maar ook poppen die wat weg hebben van de houten tekenpoppen. Daarnaast is elke pop voor de creatie die het toont gemaakt, ze hebben varierende houdingen die de jurken nog beter laten uitkomen.

De tentoonstelling is dus een groot feestje. Mooie kostuums, schitterende vormgeving en ook de informatie is duidelijk en toegankelijk. Bovendien staan er in elke zaal LG schermen waar de catwalks en documentaires over modehuizen worden getoond. Schetsen en foto's maken het plaatje compleet. Een groot overzicht over de haute couture!

3 opmerkingen:

willemijn zei

sommige jurken zijn echt mooi!!! jaloers...

mama zei

Weet jij al wie de inrichting van de tentoonstelling heeft bedacht?

Lidi zei

Mooi!