zaterdag 6 maart 2010

Café Toussaint

Al jaren fiets en loop ik langs een cafétje op de Bosboom Toussaintstraat in Amsterdam. Café Toussaint heet het, een gezellig klein tentje waar zomers de tafels buiten staan en 's winters de lichtjes naar je roepen. Ik woon een paar straten verder op en werk om de hoek, waardoor ik steeds werd tegen gehouden om daar neer te strijken. Waarom koffie drinken in een café als je binnen vijf minuten bij je eigen koffiezetapparaat bent? Tja, omdat je het gewoon wilt proberen?!

Vandaag heeft het heugelijke feit eindelijk plaatsgevonden, ik heb geluncht bij Toussaint. En het was zeker niet een 'één keer en nooit meer' ervaring! Toussaint zit op een hoekje waardoor het pand veel ramen heeft. Het is dus heerlijk licht binnen. Er staan op een klein oppervlak vele tafeltjes en ook de keuken is midden in de ruimte opgenomen. Heerlijk klein, knus en meestal vol.

De aankleding is klassiek. Op de vensterbank staan brandende kaarsen in kandelaars, op de tafeltjes glazen potten met hyacinten en overal staan weckpotten met kruiden of thee. Eén muur is à la café behangen met posters, de anderen zijn gebroken wit en tegen de achterste muur hangt een groot schilderij.

De kaart is redelijk groot. Van ontbijt tot diner, Toussaint heeft alles. De lunch wordt geserveerd op vers knapperig landbrood of bruin brood. Wij kozen de warme geitenkaas met honing en walnoten en de mint-ricotta met gegrilde courgette. Om je vingers bij af te likken! Twee verukkelijke zelfgesneden boterhammen, royaal belegd met lekkere combinaties.

En het publiek? De bediening is de wat oudere student, de keuken van jong tot oud. De klanten zijn over het algemeen buurtbewoners, veel al in de babyperiode. Er staan minstens twee kinderwagens in de zaak, hummeltjes rommelen wat aan en zwangere vrouwen drinken samen muntthee. Toch is het niet overheersend. Een wat oudere dame leest lekker een krantje, een stelletje begint hun ochtend met een glaasje jus en jawel, ook het moeder-dochter duo is present. Ofwel, een fijne ontspannen sfeer om heerlijk te lunchen! Wat ben ik blij dat ik er nu toch eindelijk ben geweest!

1 opmerking:

Lidi zei

Nou Lot, daar moet ook nodig eens een tante-nichtje
duo gaan lunchen!