woensdag 10 maart 2010

Katzenjammer

Katzenjammer ja, een bandje van vier Noorse meiden die alle instrumenten en vocalen beheersen, die bovendien het podium goed gewend zijn en er een hele show van maken. Een spektakel in Tivoli gisteravond, dat eerst werd ingeleid door het Noord-Hollandse bandje La Gaîté.

La Gaîté zijn drie jonge dames die in het frans, spaans en duits zingen. In drie blote bloemetjes jurken zaten ze in de Helling met hun cello, accordeon en piano. De muziek klonk mooi (zie ook http://www.lagaite.nl/). De meisjes kwamen echter over alsof ze een soort middelbare school act waren. Plezier met elkaar, maar zo klungelig. Foute opmerkingen, benen wijd in een jurkje, paardje rijden op een cello en dat dan ook laten mislukken... Nee, aandoelijk maar profesionneel?!

Een beetje lacherig na het geklungel, kon de avond dan eindelijk beginnen: Katzenjammer kwam binnen met allemaal instrumenten en in stoere jurkjes. Met het mooie Ouverture werd de zaal weer wakker en kon het feest beginnen!

De vier dames waren geweldig op alle fronten. Na elk nummer wisselden ze van instrument en kreeg iemand anders de rol als zangeres. Accordeon, keyboard, gitaren, een vreemde inmense bas, een drumstel inclusief met potten en pannen, saxofoon, mondharmonica; alle instrumenten kwamen langs. De liedjes waren dan ook zeer verschillend. Rauwe nummera met veel geschreeuw en gedreun, vrolijke popliedjes, enthousiaste nummers die neigde naar techno. En je wilt het niet geloven, alles klonk goed!

Naast de muzikale talenten waren de Noren ook goed op het podium en met het publiek. De instrumentwissels gingen soepel, drie van de vier praatten ook wat in de microfoon en zelfs de plastic kippen die een enkeling in het publiek meehad, werden opgemerkt. Ze lieten ons dansen, klappen en zingen. Bij To the Sea werden we goed geinstructueerd: Because all I have left is the voice of the wind Blowing through the doors of our house. En ook bij de laatste toegift schreeuwde uit volle borst de instructies. Leuk was verder om te zien dat de dames ook heel goed op elkaar waren ingespeeld en heel lief waren. Tussen de nummers door even lachen, elkaar een knuffel geven, tijdens de muziek na elkaar toe dansen. Eén grote gezelligheid!!

En zo kan ik nog uren doorgaan. Katzenjammer was uitverkocht en terecht! Ze zijn geweldig op muzikaal en sociaal gebied. Ze zijn hip, zien er leuk uit, lachen veel en kunnen geweldig spelen. Eén groot feest waarbij je niet wist waar je moest kijken door alle toefjes slagroom. Met de gesigneerde cd in mijn laptop, zeg ik: Play my darling, play!


N.B. Foto's van gisteren volgen en voor wie deze week nog tijd heeft:

Mar 10 Vera Groningen
Mar 11 Doornroojse Nijmeegen
Mar 12 Muziekcentrum Dranouter
Mar 13 Sugar Factory Amsterdam

2 opmerkingen:

Lidi zei

Leuk Lot!

mama zei

Ze zijn volgende week ook op de radio te horen: radio 6 op zaterdag 14.02-16.00 uur. Zo worden ze wel beroemd!