dinsdag 14 april 2009

April in Parijs
April in Parijs, nee helaas, ik kom niet net terug uit de Lichtstad.
Dit is de titel van het boek dat ik net heb verslonden, een oorlogsdrama van de Oosterijkse schrijver Michael Wallner.

Het boek speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog, in Parijs. Het gaat over korporaal Roth, een Duitse soldaat die tolkt voor de SS. Volgens het voorschrift moeten de Duitsers altijd in uniform waardoor hij Parijs nooit kan beleven zonder vuil aangekeken te worden. Op een dag besluit hij dus om zijn ruitjespak aan te trekken en zich als Monsieur Antoinne uit te geven. Heerlijk flaneert hij door de mooie rues. In een zijstraatje bij een boekwinkel komt hij een française tegen en hij wordt meteen overvallen door een coup de foudre. Door zijn verlangen om haar te leren kennen, hijst hij zich vaker in zijn ruitjespak en langzamerhand ontstaat er contact met de française, Chantal. Dit gaat natuurlijk niet goed.
In de tussen tijd krijgt hij als tolk te maken met de manieren van de SS en als blijkt dat Chantal bij het verzet hoort, moet hij kiezen.. Zijn dubbele leven hangt aan een zijde draadje. Kiest hij voor zijn vaderland of voor de fransen waar hij zo graag bij zou willen horen?

Ik vond het een heftig en mooi geschreven boek. Je wordt meegezogen in het dilemma van Roth en tegelijkertijd kan je walgen van de SS. Gedetailleerd worden de ondervragingen beschreven waar meer dan eens tanden door de ruimte vliegen. Misselijk makend.
Daarnaast vond ik het ook heel leuk dat er af en toe franse zinnen in staan. De gesprekken worden hierdoor levendiger en je kunt ze beter plaatsen. Het boek is natuurlijk oorspronkelijk duits en dan heb je de combinatie frans en duits die ook in het verhaal voorkomt.
Bovendien is het een boek waar je zelf ook invloed op hebt. Niet alles is letterlijk, je moet ook tussen de regels door lezen en je fantasie krijgt ook een rol.

Kortom, heerlijk om weg te lezen, maar tegelijkertijd ook heftig en het zet je aan het denken. Wat zou jij doen? Ton amour ou ton pays?

1 opmerking:

mam zei

Een boek om te verfilmen of is dat al gebeurd?