woensdag 1 april 2009

Helen Levitt
De laatste tijd ben ik druk bezig met fotografie. Heerlijk vind ik het om bloesembomen vast te leggen, maar vooral leuke mensen die ik op straat spot. Ik ben niet de enige.
Fotografe Helen Levitt (1913-2009) trok gedurende haar leven door haar woonplaats New York en fotografeerde alles wat ze tegenkwam, vooral straatkinderen zette ze mooi in beeld. Op 29 maart 2009 is ze overleden in New York City.Levitt is geboren in Brooklyn en leerde zichzelf fotograferen. Tijdens de periode dat ze kinderen les gaf in kunst raakte ze gefascineerd door the children's street culture. Tussen 1938 en 1948 maakt ze vele reeksen foto's van krijttekeningen die kinderen overal straat maakten. Later stapte ze over op het fotograferen van de kinderen zelf. De tijd was toen nog zo anders; kinderen speelden buiten en waren vaak aan hun lot overgelaten. New York was niet zoals nu, in die tijd heerste er sociale spanningen en was het buitenleven "grimmig". Toch worden haar foto's altijd gekenmerkt door een positieve glans. Lachende straatjongens, vrolijke meisjes, kinderen met maskers, een rustig echtpaar, arbeiders die toch gelukkig lijken.. Mooi is dat!
Haar eerste tentoonstelling was in 1943 in het Museum of
Modern Art, waardoor haar naam bekend werd bij anderen fotografen zoals Henri Cartier-Bresson en Walker Evans.In de jaren '50 richtte Helen Levitt zich vooral op kleurenfotografie, ze behoorde tot een van de eerste. In '59 en '60 won ze hiervoor twee beurzen van de Guggenheim Foundation en kon ze zich helemaal richten op het fotograferen van the street culture. Twee jaar lang maakten ze vele foto's, terwijl ze door haar stad trok. Helaas zijn bij een inbraak al die foto's gestolen, waardoor ze nooit tentoon zijn gesteld.
Daarnaast heefy Levitt zich ook gericht op documentaires maken. Zo maakte ze samen met Janice Loeb en James Agee "In The Street" en "The Quiet One".


Helen Levitt rond 1960

Helen Lewitt werd 95 jaar en heeft zich ruim 70 jaar bezig gehouden met fotografie.

2 opmerkingen:

Lidi zei

Wat is je blog toch leuk en veelzijdig!

Liselotte Roodbol zei

Oh en wat lees ik net.. In de Kahman Gallery (Tesselschadestraat 15, Amsterdam) is een overzichtstentoonstelling van het werk van Helen Levitt. Wat een toeval. Nog tot 5 mei te bezoeken!

Ik ga in ieder geval binnenkort even een kijkje nemen.

http://www.kahmanngallery.com/