donderdag 2 april 2009

NICE, ofwel New Italian Cinema EventsVanaf vanavond is het Filmmuseum in Amsterdam weer voor 6 dagen omgedoopt in een Italiaanse cinema. Het is namelijk weer tijd voor NICE, ofwel New Italian Cinema Events. Deze organisatie laat overal ter wereld hedendaagse Italiaanse films zien en ons Filmmuseum is elke keer weer van de partij.

Deze 15e editie telt films zoals Lezioni di cioccolato, Mar Nero, Una Notte en La ragazza des lago. Films van veel belovende regisseurs die ook al op het Cannes-festival werden geprezen. De films maken je aan het lachen, maar kunnen je ook laten huilen. Kortom, er zit veel variatie in het programma.
De openingsfilms
Lezioni di cioccolato bijvoorbeeld is van de regisseur Claudio Cupellini. Het is het verhaal over de aannemer Mattia die in de problemen komt als een van zijn illegale bouwvakkers van de steiger valt. De bouwvakker dreigt Mattia aan te klagen, tenwij de aannemer voor hem in de plaats meedoet aan een cursus voor chocolatiers. Met de papieren die die cursus hem opleveren, hoopt de bouwvakker namelijk zijn eigen winkel te kunnen beginnen. De film wordt gekenmerkt door een komische knipoog, maar is natuurlijk ook heel serieus over de maatschappij.
Alle films op dit festival bevatten een combinatie tussen een serieuze boodschap en een komische ondertoon. Italiaanse cinema is natuurlijk heel anders dan Hollywood, maar verschilt ook weer van de rest van de Europese cinema.Dit jaar staat ook het jaar 1959 centraal in NICE Amsterdam. Tussen 10 en 15 april worden er Italiaanse klassiekers uit die tijd gedraaid. Zo hebben we natuurlijk de klassieker La Dolce Vita op zondag 12 april.
De tijd rond 1959 is een overgangsperiode in de cinema. Na het neorealisme met de politieke films ging men zich meer richten op de sociale en psychologische drama's. Zo is een andere bekende film uit die tijd het oorlogsdrama Generale della Rovere.

Voor alle Italiëfans en cinemagekken is dit een mooie gelegenheid om de wereld te verbreden. Films bekijken is namelijk een mooie manier om een cultuur te leren kennen, vind ik. En dan heerlijk in de mooie zalen van het Filmmuseum, een gebouw met zoveel geschiedenis.. Echt de moeite waard!


De films zijn overigens Italiaans gesproken en Engels ondertiteld.
Meer info: www.filmmuseum.nl

Geen opmerkingen: