zondag 5 april 2009

UniversiteitsmuseumUniversiteiten hebben faculteitsgebouwen en vaak een bibliotheek, maar de Universiteit Utrecht heeft ook nog een museum. Wat moeten we ons daar bij voorstellen? Is het een museum over wetenschap of juist of het studeren zelf? Tijd om een kijkje te nemen.

Het Universiteitsmuseum ligt in een van de straatjes achter de Oude Gracht, hartje Utrecht dus. Het is een modern gebouw met verschillende ruimtes. Er zijn vaste collecties en tentoonstelling, en veel variatie. Zo heb je in de vaste collectie onder andere het onderwerp Geschiedenis. Dit is uitgewerkt in bijvoorbeeld filmpjes over studeren in de 17e, 18e en 19e eeuw. Verder heb je ook de collectie Diergeneeskunde met opgezette dieren en instrumenten die men gebruikte.
Op dit moment is de tentoonstelling "De evolutie draait door" aan de gang. Een tentoonstelling waarin je wordt meegesleept door de evolutie en de theorieën. Ook heb je een jeugdlab waar kinderen opdrachten kunnen doen. Deze ruimte is heel leuk vormgegeven als huis met, jawel, een badkamer, keuken en tv-kamer.


Wel moet ik zeggen dat de hele collectie matig is. Het zijn lieve pogingen tot een museum, maar het stelt allemaal niet zoveel vol. Wat wel de moeite waard is voor een bezoek, is de Hortus. Dat is genieten!
Als je door de het moderne gebouw gaat, kom je in een oude binnentuin terecht, omsloten door fraaie panden. Prachtige planten en bomen zorgen samen met enkele vogeltjes voor een heerlijk rustige plaats. Op een bankje in de zon kan je genietend ontspannen, even ben je helemaal weg van alle drukte in Utrecht. Je waant je echt in het buitenland, waar deze rustieke binnentuinen meer voorkomen. Als je dan helemaal ontspannen bent, kun je ook nog even een kijkje nemen in de oude kassen. Deze zijn rond 1907 gebouwd en een paar jaar geleden weer mooi gerestaureerd. Hier kan je alles leren over enke exotische planten zoals de Nachtcactus.

Een perfect uitje voor een fijne lentedag. Vooral nu alle bomen aan het bloesemen zijn!

Universiteitsmuseum Utrecht

Lange Nieuwstraat 106
http://www.uu.nl/NL/universiteitsmuseum/Pages/default.aspx

3 opmerkingen:

mam zei

Het lijkt me echt heerlijk om hier rond te dwalen op een mooie lentedag!
Mooie foto's ook weer.

Je zusjee zei

Mooi gebouw :D:D.

L.D. zei

Je zou eens naar het TASSENMUSEUM hier in Amsterdam moeten gaan met je zusje, want ik hoorde dat het heel leuk is.