woensdag 24 juni 2009

Coco avant Chanel

La mode se démode, le style jamais.

Little black dress, parels, de garçonlook, streepjestruien; simpel en elegant, dat was het motto van Gabrielle "Coco" Chanel. Maar wie was zei, hoe kwam ze aan haar faam? Anne Fontaine probeert met haar film "Coco avant Chanel" antwoord te geven op deze vragen.
De film begint met de jeugd van Gabrielle (Audrey Tautou) en haar zusje Adrienne (Marie Gillain). Hun moeder sterft, hun vader verlaat hen en de twee meisje groeien op in een weeshuis bij de nonnetjes. Het is maar goed dat dit in beeld wordt gebracht want als Gabrielle ouder wordt, hangt ze steeds een nieuw verhaal op over haar jeugd. Liegen, dat doet ze veel.. Adrienne en Gabrielle komen terecht in een soort bordeel waar ze geld verdienen door te zingen. Het liedje Qui qu'a vu Coco dans l'Trocadéro bezorgt Gabrielle de naam Coco. Op een avond ontmoet ze Étienne Balsan (gekke rol voor Benoît Poelvoorde) die vanaf moment een gecharmeerd is door Coco. Uiteindelijk belandt ze in zijn huis waar ze haar grote liefde Arthur "Boy" Capel (Alessandro Nivola) ontmoet. De liefde is wederzijds, maar in hoe verre..


De film is mooi. Audrey Tautou is met haar gekromde lippen en stugge houding vaak verre van sympathiek, maar als ze dan lacht naar Boy word je meteen warm van binnen. Ze is de perfecte Chanel; bazig, eigenzinnig en vooral elegant. Nivola is echter een gladjakker, een engerd. De film vertelt niet of Chanel op zo'n type viel of dat Nivola slecht is gecast.. Ook valt de aandacht voor mode een beetje tegen. We zien Coco in haar hoedenwinkeltje, tijdens het eenvoudige verstelwerk en ook zien we haar mannenkleding verknippen en enkele bekende concepten uitvinden. Toch is het karig, de liefde gaat hoe dan ook voor. Overigens heeft Anne Fontaine wel mooi in beeld gebracht hoe vernieuwend Chanel was in haar tijd. De scène in het casino met haar simpel petite robe noire, tijdens het paardrijden in mannenkleding en steeds maar weer die kleine simpele hoedjes.
De film moet het dus niet hebben van het verhaal, maar alles wordt goed gemaakt met het mooie filmwerk, de aankleding en Audrey Tautou en haar vele sigarettenwalmen!
Coco avant Chanel (2009)

Regisseur: Anne Fontaine

1 opmerking:

Lidi zei

Gefeliciteerd met je 18e verjaardag, lieve Lotje, en ook met het slagen voor je eindexamen!