donderdag 4 juni 2009

Franse Aardbeientaartfoto van Chocolate & Zucchini

Juni, de maand van de aardbeien, is begonnen. Op markten waar je komt, word je achtervolgt door de zoete geur van deze rode prinsesjes. En nee niet van het Spaanse geslacht, maar echte Hollandse aardbeien. Zoet en sappig.
Je kan er veel mee doen. Prakken met yoghurt en op je hoofd smeren, dat schijnt heel goed voor je huid te zijn, of opeten. Ik ga voor het laatste. Gewoon los uit het doosje, met een toefje slagroom of vanillevla, in een mix met rabarber, of met deeg eronder: aardbeientaart! Dit recept heb ik een paar jaar geleden uit de Volkskrant geknipt en ik ben nog steeds geen beter recept tegen gekomen! Het amandelspijs zorgt voor een extra sensatie voor de smaakpapillen en is vooral lekker als de aarbeiden nog niet zo zoet en zacht zijn. Echte aardbeienfreaks kunnen het spijs natuurlijk ook weglaten.


Recept

Deeg:
250 gram bloem
150 gram koude boter

100 gram witte basterdsuiker

1 zakje vanillesuiker
1 ei
snufje zout

Vulling:
200 gram amandelspijs
2 eieren
1 eetlepel bloem

100 gram boter
500 gram Hollandse aardbeien


Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een taartvorm van 24 of 26 cm doorsnee in met boter en bestuif lichtjes met bloem. Snijd de boter in acht stukjes en doe met de andere ingrediënten voor het deeg alles in een keukenapparaat (geen blender!). Meng kort tot een compact deeg. Druk het deeg meteen (zonder uitrollen) in de taartvorm zodat er een randje ontstaat. Draai de amandelspijs met de eieren, bloem en boter in de keukenmachine tot een crème. Verdeel hem over de taartbodem. Zet de de taart in de oven en bak hem gaar in circa 30 minuten. Ga nog even door als je denkt dat de rand bruin genoeg is, want het licht in de oven is geel en geeft geen reëel beeld. Haal de taart uit de oven en laat hem in de vorm afkoelen.
Verwijder de kroontjes van de aardbeien (wassen hoeft niet). Halveer de vruchten in de lengte en verdeel ze over de taart, stijf tegen elkaar. Hoe meer fruit erop past, hoe lekkerder.1 opmerking:

Lidi zei

Lieve Lot, hoe voel je je nu de eindexamens achter de rug zijn???