woensdag 17 juni 2009

Girl with a pearl earringToen ik in een van de musea aan de Museum Mile in New York liep, kwam ik langs enkele schilderijen van Vermeer. Ze fascineren.. Het licht, de kleurcompositie en het meisje met het kapje dat in veel van zijn schilderijen voorkomt. Tijd om dus een "Girl with a pearl earring" te kijken, een film over Vermeer met Scarlett Johansson en Colin Firth in de hoofdrol.

De film begint met bieten, kool, sla en andere groentes, allemaal worden ze kleingehakt door een paar mooie sierlijke handen, de handen van Griet. Griet wordt door omstandigheden gedwongen om dienstmeid te worden van de jonge meesteres Vermeer. Ze komt in hun huis terecht en wordt daar meteen geconfronteerd met de gefrustreerde Catharina, de vrouw van Vermeer. Catharina wordt mooi vertolkt door Essie Davis. Ze is een jaloerze en ijdele vrouw die hard moet vechten om aandacht van haar man en bovendien nog steeds onder de plak zit bij haar moeder (Judi Parfitt) die ook in het huis woont. Langzaam aart Griet in het huishouden en op een gegeven moment krijgt ze de opdracht om het geheimzinnige atelier van de meester schoon te maken. Dit is het moment waarop haar vreemde relatie met Vermeer begint. Door het mogen betreden van het atelier gaat ze voorbij aan Catharina en wordt ze ook gehaat door de dochter des huizes, Cornelia.
Griet wordt de muze van Vermeer, door haar krijgt hij weer inspiratie en kan weer schilderen. Allemaal schilderijen met haar en haar kapje natuurlijk. Colin Firth speelt Vermeer op een teruggehouden manier, we krijgen niet echt hoogte van hem. Hij blijft op de achtergrond en we moeten vooral gissen, want meer dan blikken krijgen we niet...Het is een mooie historische film. De details van het schilderen zijn goed uitgewerkt. We leren hoe Vermeer met het licht speelt en we krijgen ook de camera obscura te zien. Bovendien leren we ook iets meer over de kunst van het verf mengen. Interessant.

Waar Colin Firth tekort schiet, geeft Scarlett Johansson het net dat ene duwtje waardoor we door willen blijven kijken. Met haar sensuele lippen en haar grote ogen komen we in een wereld van een dienstmeid die zich mengt in de wereld boven haar. Dit gaat natuurlijk fout.. In Vermeers tijd was het belangrijk om je plaats te kennen, ook dit leren we van de film.
Kortom een leerzaam drama, en het zet je er zeker toe om toch weer het museum in te duiken en met eigen ogen Vermeers kunsten te aanschouwen!Girl with a pearl earring (2003)

Regisseur: Peter Webber

2 opmerkingen:

Je zusje zei

Het was wel een leuke film he :). Ik wil hem nog wel een keer afzien ;).

mam zei

Het schilderij hangt inderdaad in het Mauritshuis in Den Haag!