vrijdag 5 juni 2009

Sin noticias de dios
Hemel en Hel, altijd in conflict, dat weet iedereen.. Maar kan je er ook een film van maken? En dan geen film over een slecht en goed persoon, maar over Hemel en Hel. De Spaanse regisseur Agustín Díaz Yanes ging de uitdaging aan. Een frisse, maar vreemde film is het resultaat.

In de Hemel, zwart-witte scènes vol met Franstalige artiesten à la jaren '40, gaat het slecht. Er zijn steeds minder gelovigen waarvan ze zielen krijgen en steeds meer verdorvenheid; ze eten allemaal hamburgers.. In de Hel gaat het juist goed. De ingang, Checkpoint Charlie, is vol en ook in cirkel 22, een fastfoodbar, zijn de tafels bezet. Maar wat blijkt? Er is een complot gaande in la Infierno. Het hoge bestuur wil de baas van de Hel afzetten; het enige wat ze nodig hebben is de ziel van de agressieve bokser Many. Zij sturen agente Carmen Ramos naar la terra om hiervoor te zorgen.
En zoals je al raad: ook in el cielo willen ze de ziel van Many en sturen ze de talentvolle engel Lola Nevado naar beneden om hem te redden.
Lola kruipt in de huid van de lieve en slimme vrouw van Many, Carmen wordt echter de wulpse en verleidelijke nicht. En ja, wie wint de ziel van Many?Het verhaal is bizar, net als de karakters. Penelope Cruz speelt Carmen: ze loopt als een man, leest de Playboy en is uiterst gefascineerd in boksen. In de Hel vertelt ze aan Lolo wordt je gestraft door te veranderen in het tegenovergestelde. Zo wordt een rijk iemand arm, a famous person onbekend en een gangster verandert in een.. vrouw.
Lola's rol wordt vertolkt door Victoria Cabril: chic, slim en met heel veel geduld als ze op aarde leeft. In de Hemel verandert ze echter in een jazzy zangeres, compleet met lange handschoenen, een strapless jurk en zwoele stem. Haar vertolking van "I wanna be evil" treft iedereen!
Je ziet dat de acteurs genieten van het maken van de film. Penelope Cruz en haar maniertjes, maar ook Gemma Jones als bestuurslid in de hel, Gael García Bernal als zwakke "manager" van de hel en Fanny Ardent als engel.

Ook het filmen is mooi gedaan. We beginnen in een tunnel met de titeling en belanden dan in het zwart-witte Parijs, waarna we afdalen naar de aarde in kleur. Een mooie scène is ook als we de manager van de hel en zijn bestuursleden ontmoeten: een grote auto in de zinderende hitte op een lege weg. Het fascineerd.
Net als wanneer Carmen uit is geweest en van bovenaf wordt gefilmd terwijl ze op een mannelijke manier de auto uitstapt.

Het is dus een vreemde film, maar als je het verhaal vergeet en je gewoon laat onderdompelen door de acteurs is het wel de twee uur kijken waard. Vooral Penelope Cruz en Victoria Cabril maken heel veel goed. Cynisch en duister, maar toch ook heel komisch!Sin noticias de dios (2001)
Ps. Vanaf morgen zit ik 8 dagen in New York, dus dan schrijf ik even niet. Al hoewel, misschien toch een live stukje uit NY? Altijd mogelijk!


1 opmerking:

Lidi zei

Heel veel plezier in NEW YORK CITY; het is een echte fascinerende wereldstad met veel straatleven en drukte overal, 24 uur non-stop!