maandag 22 juni 2009

Daily Italian

Heel veel koks zweren bij de versheid van producten, en natuurlijk de oorsprong. Tobie Puttock gaat echter nog een stapje verder. "Hoe beter het product is, hoe minder je hoeft te doen" is zijn motto. Zijn kookboek Daily Italian is dan ook een zoektocht naar de beste producten en ook moedigt hij de lezer telkens aan om zelf te experimenteren. Heerlijke begeleiding tijdens het koken dus!

Het boek begint met een voorwoord van Jamie Oliver. Puttock heeft namelijk veel met Oliver gewerkt, onder andere in Fifteen, en tevens zijn ze goed bevriend. Na dit in mijn ogen overbodige stukje (oké, handig voor de verkoop) komt het woordje van Tobie Puttock zelf; zijn geschiedenis, keukenfilosofie en methodes. Leuk geschreven.

De rest van het boek is opgedeeld per gang: antipasto, voortjes, pasta's, "uit de zee" en natuurlijk ook zoetigheid. De recepten zijn vaak klassiek, maar wel met een eigen invulling. En het boek sluit af met een hoofdstuk basisrecepten: pastadeeg, paneermeel, salsa verde, bouillon, etc.

Wat het boek vooral aantrekkelijk maakt, is de vormgeving. Bijna alle recepten worden aangekleed door een heerlijke foto. Ook zijn er, à la Jamie, veel foto's van Tobie die kookt of eet of skateboard of.. Toch hindert dit minder dan bij Oliver's boeken, want deze foto's zijn subtieler en staan vaak alleen bij de inleiding van hoofdstuk. Verder staan er veel uitspraken in en is er echt gespeeld met kleur, figuurtjes en letters.

Bovendien heeft Puttock contact gezocht met een diëtiste en staat bij elk recept een wijzer over voedselintoleranties. Heel erg handig voor als je eters met kwalen hebt, maar ook interessant en leerzaam voor jezelf.

Enfin, Daily Italian is dus een lekker boek om eens uit te proberen!

1 opmerking:

mam zei

En nu naar Italie om de fijne nuances te leren kennen. Of lees eens een boek van Donna Leon die steeds weer uitgebreid beschrijft wat er bij de commissaris op tafel komt.