maandag 15 juni 2009

Van stiletto's tot gympies

Het beeld van ons over Amerika klopt; als je door de straten van New York loopt zie je dikke plopjes in korte broeken en op ultra lelijke gympen met een hotdog in hun hand en een halve liter cola in de andere. Daarnaast kan echter tot je verbazing een dun stylish meisje op hoge stiletto's lopen, in gesprek met het plopje. En het kan ook gebeuren dat daarnaast dan weer een klein chineesje loopt.. Conclusie? Alles kan in New York, het is bij uitstek de stad van de grote verschillen.
Niet alleen qua mensen, ook qua wijken..

Ik heb in zeven dagen bijna alle wijken van Manhattan bezocht en de contrasten waren groot. De naar vis en afval stinkende Canal Street was vol met mensen, voornamelijk Chinezen. Maar als je dan even doorliep kwam je in het hotte SoHo. Hier volgde de Prada-winkel na winkels zoals Camper, Mango en de famous delicatessezaak Dean & Deluca. En even verder, op de Fifth Avenue, liepen inderdaad de magere stilettomeisjes in hun hotpants. Als je dan even de Broadway opduikt, kom je terecht op de farmermarket van Union Square.. Alle verschillen volgen elkaar dus snel op..
En New York bestaat ook niet uit allemaal hoge gebouwen. East Village, Chelsea en Greenwich Village zijn groene wijken met mooie woonhuizen en kleine winkeltjes. Hier zie je de gemiddelde New Yorker (oké iets rijker dan) zijn hond uitlaten of zijn boodschapjes doen in de deli/grocery store. Heel normaal allemaal.

Wat me het meest fascineerde waren de mensen. Ik heb echt van alles gezien. Zoals ik al vertelde heb je wijken vol chineesjes, maar ook veel Spaanstaligen. En binnen die groepen heb je dan ook weer veel verschillen. Er wonen natuurlijk ook veel black people in New York en we kwamen ook langs een Hare Krishna feest met veel Indiase mensen.
East Village was vroeger heel joods, nu is dat minder maar ik heb ook wel orthodoxe joden gezien. Keppeltjes, lange rokken en vrouwen met een doek om het kaalgeschoren hoofd. Verder liepen er ook een soort Amishgezelschap rond: meisjes in hele lange ouderwetse soepjurken en hoofdkapjes.

Schoenen is ook een onderwerp apart. Sommige jongens en meisjes lopen er heel stylish bij in hun designeroutfit en dan kijk je naar de afsluiting, de schoenen, en dan zie je plots grote lompe gympen (die waar je op hardloopt). Crazy.. Nemen die mensen dan hun nette hakjes mee naar bestemming? Zitten die dan in hun grote Guccitassen? I hope so..
Wat echter de trend van de zomer is, zijn sandaaltjes met dunne bandjes. Een beetje zoals de gladiatorsandalen maar dan laag. Die zijn wel erg leuk. En verder? Hoe hoger en dunner de hak, hoe beter. Je ziet ze lopen op hun stiletto's. Het is me echter wel opgevallen dat je ze vooral tussen gele taxi en winkel ziet flaneren. Very New Yorkish!Meisje in the Met


Meisje in de metro


Chineze bruidjes in Chelsea


Bleecker Street


We love Magnolia's Cupcakes!


Sari's in Washington Square Park


3 opmerkingen:

Lidi zei

Mooie foto's, Lot!

Willemijn zei

Leuk dat iedereen andere sschoenen draagt, afwisseling :). Mooie foto's ook :).

Papa zei

Wat heb jij een goed oog voor de mensen op straat en wat heb je die prachtig in beeld gebracht.