zaterdag 28 maart 2009

Chocolate & Zucchini, le livreMinstens vier keer per maand stap ik even de boekwinkel binnen. Niet voor leesboeken of kunstboeken, maar voor kookboeken. Heerlijk plaatjes kijken, recepten lezen en dan ideeën opdoen. Natuurlijk zijn ze niet allemaal fantastisch. Voor mij moet een kookboek een spel zijn tussen verhalen, foto's en recepten. Het liefst met een land of streek als uitgangspunt.
Een tijdje geleden schreef ik over de blog Chocolate & Zucchini. Clotilde Dusolier heeft onder die naam ook een kookboek uitgebracht. Echt een heerlijk boekje!

Ik heb de engelse uitgave via Amazon gekocht en dat was best vreemd, vond ik. Een boek kopen voordat je er ooit ingebladerd hebt, zonder dat je het ooit in handen hebt gehad, niet wetend wat je te wachten staat. En bovendien, in het engels.. Na lang twijfelen heb ik het toch gedaan en wat ben ik blij!
Chocolate & Zucchini is de perfecte combinatie van foto's, verhalen en recepten. Elk recept wordt ingeleid met een leuk verhaal over haar verleden met dit recept. Bovendien staat er uitgebreid in hoe Clotilde koken en de franse keuken ervaart. Verder heel veel foto's, allemaal zelfgemaakt op de keukentafel. Ze vertelt ook expliciet dat ze zelf de foto's heeft gemaakt en dat er geen haarlak bij te pas kwam. Bovendien zijn er niet alleen receptenfoto's, maar ook veel sfeer: Parijse café's, winkels en straatjes. Heerlijk niet!
De vormgeving is verder vrolijk gekleurd met mooie lettertypes. Toch is het niet té. Het blijft duidelijk en overzichtelijk.

En de recepten? in het begin schrok ik wel even, alle maten zijn engels en die moet ik dus allemaal omrekenen (een handig omrekentabel vind je op haar blog). Ook heb ik af en toe moeite met de ingrediënten vertalen. Maar als dat dan is gedaan, is het verder een feest: voor het oog, maar vooral voor de mond! Hmm, heerlijke recepten. Tarte Chocolat Caramel, Gâteaux de Mamy, Carbonades Flamandes, Quiche de Broccoli à la Pomme, Salade de Mâche, Clémentines & Thon Poêlé, formidable! Sommige recepten zijn echt authentiek zoals Boeuf Bourgignon en Piperade, maar sommige zijn ook verassend en vernieuwend. Én alles goed en helder uitgelegd!

Kortom, een heerlijk kookboekje voor veel inspiratie. Trek een lekkere middag ervooruit, maak een kopje thee en kruip op de bank met dit boekje. Verdiep je in de recepten, in de verhalen en trek dan je keukenschort aan. C'est incroyable!

3 opmerkingen:

mam zei

Haar quiche met uien, die je gisteren hebt gemaakt, was verrukkelijk.
De moeite waard om op je blog te zetten!

martha zei

Clotilde heeft op haar blog
ook een pagina met "conversions
and equivalents". Je zou een
printje kunnen maken en dat
binnen in je keukenkastje plakken
of zo iets! Dan hoef je niet steeds te bladeren.
Het zijn amerikaanse maten. Die
kunnen weer lichtjes afwijken van de Engelse, dus ik zou me op de
aanwijzingen van Clotilde zelf verlaten.
Succes met koken en hopelijk horen we méér.

Liselotte Roodbol zei

Ja de conversions heb ik ook gevonden en uitgeprint. Dat is echt wel nodig!! Bedankt :)