vrijdag 27 maart 2009

The Duchess
Pruiken, hoepeljurken en overal koetsen.. Dat is the Dutchess met Keira Knightley in de hoofdrol. Ze speelt de mooie en machtige, maar zeer ongelukkige hertogin Georgina. Op een één of andere manier komt Knightley altijd terecht in kostuumdrama's en altijd schittert zij in die rollen. Haar blikken vertonen slechts lichte emoties en daardoor is ze perfect. Atonement, Pride & Predjudice, Silk; bij al deze drama's is Knightley de sterke vrouw die niet in haar wereldje past. Mooi!

The Duchess is dus het verhaal over Georgina die op jonge leeftijd wordt uitgehuwelijkt aan the Duke of Devonshire, de machtigste man van Engeland. Ze mag zich gelukkig prijzen, nu is ze de invloedrijkste vrouw van Engeland, met bovendien het meeste geld. "It's not that he is unkind, but he never talks to me.." Het huwelijk is absoluut niet wat ze had verwacht. The Duke must be the only man in England not in love with his wife. Overal waar ze komt, krijgt Georgina aandacht alleen thuis niet. Ralph Fiennes belichaamt de norse Duke. Het enige waar hij intresse in heeft, zijn de honden en de mannelijke erfgenaam. Hij wil een zoon en dat is ook zijn enige reden voor dit huwelijk.
Op een feest ontmoet the Duchess Lady Elizabeth Foster. Ze raken bevriend, maar zij is niet de enige die dol op Bess wordt. Ook de Duke toont intresse. Langzamerhand ontstaat er een driehoeksverhouding. Kan Georgina zich hierdoor richten op haar echte liefde, de liefde voor politicus Charles Grey? Of heeft haar man zoveel macht dat de twee vrouwen aan zijn zijde helemaal tot hem behoren?

Naast de schitterende encenering met pruiken, fantastische jurken en mooie gebouwen is de casting ook goed. Keira Knightley dus weer als goude engeltje in een kostuumdrama. Ralph Fiennes als machtige en ongelovelijk egoïstische Duke. Maar vooral Hayley Atwell was voor mij een ontdekking. Het kan ook aan haar rol liggen, maar ze maakte veel bij me los met haar aanpak in de driehoeksrelatie en de strijd voor haar kinderen! En verder Dominic Cooper als Mister Grey. Heel charmant.
The Duchess

Regisseur: Saul Dibb

Geen opmerkingen: