dinsdag 3 maart 2009

The curious incident of the dog in the night-time
Het is maart en voor mij betekent dat de laatste lootjes voor school.. In mei heb ik het CSE en volgende week mijn laatste tentamenweek. Het zijn er niet zoveel dit keer: drie tentamens en twee mondelingen, waaronder mijn boekenmondeling voor Engels en Nederlands.
In de kantine zie je iedereen dus met een boek in de pauze, want ondanks het feit dat de leraren er in september al over zijn begonnen, is het vaak stressen op het laatste moment. Niet dat we veel moeten lezen, drie of vier voor Nederlands en een of twee voor Engels ("vergeleken met de 25 boeken van vroeger, waar maken ze zich druk om", zul je denken).

Mijn thema is dit jaar jongetjes met een geestelijke beperking. Ik heb een paar mooie boeken daarvoor gelezen en net mijn laatste boek dicht geslagen: "The curious incident of the dog in the night-time" van Mark Haddon. Indrukwekkend!

Het boek is geschreven vanuit het jongetje Christopher, en ja, hij is autistisch. Langzaam word je meegezogen in een wereld met hele andere beelden. Bang voor strangers, absoluut don't touch en vergeet niet alle maths. Christopher leeft in zijn logica en hij haat vreemde dingen. Hij wil duidelijkheid, want anders kan hij het niet bevatten. Dan wordt er op een nacht de hond van zijn buurvrouw vermoord en wordt hij in eerste instantie verdacht. Net als zijn grote voorbeeld Sherlock Holmes gaat hij op onderzoek uit en schrijft hij zijn ontdekkingen op als boek. Zijn vader is echter bang voor de gevolgen en verbiedt het hem. Hij neemt het boek in beslag. Als vader op een middag niet thuis is, gaat Christopher echter opzoek naar zijn boek, hij wil verder schrijven.. Dan vindt hij echter een doos vol brieven van zijn moeder aan hem gericht. Maar zijn moeder was toch overleden in het ziekenhuis? And I wondered whether someone else had written the letter and pretended to be Mother.
Wat volgt is een ontroerende reis naar London opzoek naar moeder. De wereld van Christopher wordt fantastisch uitegelegd, waardoor je alles opeens anders bekijkt. Hij ziet logica in dingen waar ik nooit over na had gedacht. Op een gegeven moment zat ik zo in het boek, dat ik moest lezen, lezen, lezen. De gedachtegang is zo mooi uitgewerkt!
En dan de lay-out. Alle tekeningetjes die duidelijkheid scheppen, al de wiskundige berekeningen en de weergave van de chaos in onze wereld. Exceptional by any standards...

2 opmerkingen:

Lidi zei

Ook toevallig! Ik legde vanmiddag net aan Willemijn uit wat autistisch is!

Mirjana zei

:)
het heeft mij ook geraakt.
Maar dan op een veel persoonlijkere manier natuurlijk.
Prachtig boek!