donderdag 5 maart 2009

Parikasoep met tartelettes aux pommes

Het is weer donderdag en vaak kook ik dan thuis. Nieuwe recepten uitproberend of van de oude klassiekers genietend.. Vandaag was het weer een klassieker dag: paprikasoep en tartelettes aux pommes toe!

De paprikasoep is een romige soep van geroosterde paprika. Daardoor krijgt het een bijzondere smaak en samen met lekkere knapperige bladerdeegkussentjes is het elke keer weer een feest.
Bij soep hoort natuurlijk een toetje en omdat wij geen vriezer hebben en dus altijd bladerdeeg overhouden, maak ik als toetje appeltaartjes van het overige bladerdeeg. Lieve tartelettes waar iedereen van smult! Het amandelspijs zorgt voor een heerlijke zoete smaak en de frisse zachte appel maakt het helemaal af.

Veel plezier!



Recept

Paprikasoep


- olijfolie

- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 pot geroosterde paprika's (465 g)
-
400 ml tomatenblokjes
- 1 bouillonblokje
- 200 ml slagroom
- 2 eetlepels verse tijmblaadjes
- 4 plakjes roomboterbladerdeeg
- 1 eierdooier, losgeklopt

Verhit de olie in een (soep)pan en fruit de knoflook zonder hem te kleuren. Voeg de paprika toe en bak 3-4 minuten mee. Voeg de tomatenblokjes, het bouillonblokje, ongeveer 1 l water, de slagroom en de tijmblaadjes toe en breng de soep aan de kook. Laat 15 minuten zachtjes op laag vuur koken, pureer de soep en breng op smaak met zout en (versgemalen) peper. Houd de soep warm op laag vuur. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de plakjes bladerdeeg diagonaal (in een driehoek). Haal uit elk driehoekje nog een klein driehoekje in het midden. Leg de driehoekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 10 minuten bruin.
Serveer dan de paprikasoep in kommen met elk twee driehoekjes erop! Wel direct serveren dan!!





Tartelettes aux pommes

- 6 plakjes bladerdeeg

- 125 g amandelspijs
- 3 appels (Elstar is het lekkerst)
- suiker en kaneel
- 45 g amandelschaafsel


Leg de plakjes bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat en sla aan alle kanten de randjes om zodat je een muurtje creeert. Prik dan de bodem in en bak het bladerdeeg zo’n 10 minuten in een oven op 180 ºC totdat het een beetje bruin en krokant is. Snijd dan de spijs in plakjes en verdeel dat over de vier taartjes. Bak dit nog een 10 minuten in de oven. Schil intussen de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in partjes. Strooi dan wat kaneel en suiker over de appels en verdeel die over de taartjes samen met het amandelschaafsel. Zet de taartjes dan nog 20 minuten in de oven op 150 ºC.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Dat was weer bijzonder lekker!

Anoniem zei

Mmmmm. dat lijkt mij ook heerlijk!
Ik kom gauw weer eens eten.