dinsdag 17 maart 2009

Tarte amandine à la myrtille
Is het nu eindelijk lente? Het lijkt er wel een beetje op. Lekker met een kop koffie op het terras in de zon, kijkend naar vrolijke mensen met zonnebrillen! Ja dat geeft wel een lente gevoel. En dat lentegevoel gaat straks over in een zomergevoel. Dan kan Martin Bril eindelijk weer zijn frustraties kwijt in zijn befaamde "rokjesdag" en kan ik me weer uitleven op het zomerfruit. Vooral in Frankrijk is het elk jaar weer heerlijk! Aardbeien, nectarines, perziken, druiven, pruimen, frambozen en niet te vergeten: les myrtilles ofwel de bosbes. Ons huis is ligt aan de rand van het bos en als je even het paadje afloopt, kom je in het "bosbessenbos" terecht. Overal struikjes met deze blauwe vriendjes, heerlijk! Ook de fransen vinden dat leuk en in de zomer zie je dus alle buren met hun "bosbessenkam" en hun emmers in de weer: vullen maar! Alle vrouwtjes kruipen dan de keuken in om confiture de la myrtille en tarte à la myrtille te maken. Wij doen natuurlijk net zo graag mee.

Alvast een voorproefje voor cette été: Tarte amandine à la myrtille. Een heerlijke amandeltaart met bosbessen. Als je nu net zo'n zin hebt in bosbessen als ik, diepvries bosbessen is ook een optie!


Recept

Voor 1 taart


Deeg:

- 80 g suiker
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- snuf zout
- 100 g boter
- 1 eetlepel melk

Vulling:

- 100 g suiker
- 100 g amandelen, fijngehakt
- snuf zout
- 100 g boter
- 2 eieren
- 250 g bosbessen
- handje geschaafde amandelen

Maak eerste het deeg. Doe alle ingrediënten in een kom en kneed er een mooi samenhangend deeg van. Maak er een bol van en verpak die in plasticfolie, leg de bol 30 minuten in de koelkast.
Rol dan het deeg uit en bekleed er een ingevette springvorm mee. Bak de bodem zo'n 15 minuten voor in een voorverwarmde oven op 180 C.
Maak intussen de amandelcréme. Meng eerst het amandelhaksel, de suiker en het zout. Voeg dan de boter in blokjes toe en dan een voor een de eieren. Mix dit tot een mooie crème. Verspreid dan de bosbessen over de taartbodem en verdeel de crème erover heen. Bak de taart dan 15 minuten. Strooi dan het schaafsel erover heen en bak de taart nog eens 10 minuten tot de crème goudbruin is.

Bon appetit!

1 opmerking:

mam zei

En hoe smaakt zo'n diepvriesbes nou?