maandag 16 maart 2009

Richard AvedonA portrait is not a likeness. The moment an emotion or fact is transformed into a photograph it is no longer a fact but an opinion. There is no such thing as inaccuracy in a photograph. All photographs are accurate. None of them is the truth.

Richard Avedon
Richard Avedon; een van de beste fotografen die van modefotografie overstapte naar serieuze fotografie en daarin uitblinkte. Op dit moment is er een veel geprezen tentoonstelling van zijn foto's in Foam. Maar wie is de man achter de portretten van onder andere Marilyn Monroe, Bob Dylan en Dovima?

Avedon werd in 1923 geboren in New York City. In eerste instantie ging hij filosofie studeren, maar al snel nam zijn passie voor fotografie zijn leven over. Eerst werkte hij in de koopvaardij waar hij oefende door foto's van de bemanning te nemen. Na de oorlog ging hij aan de slag voor de Harper's Bazaar (een bekend Amerikaans fashion magazine). Al snel mocht hij naar Parijs waar hij vele foto's voor de Harper's Bazaar en de Vogue heeft gemaakt. In de Lichtstad wilde ze zich van de oorlogsherinneringen bevrijden door de glamour van voor de oorlog in beelden voort te zetten. Schitterdende foto's heeft Avedon daar gemaakt; gestyleerd maar toch zo sprekend en zo glamorous.
Daarna ging hij over op het portretteren van bekende sterren zoals bijvoorbeeld de twee sessies portretten van The Beatles.
Tussen 1979 en 1984 maakte Avedon echter een totaal andere serie foto's die hem uiteindelijk nog meer faam brachten: In the American West. Na al de glamour richtte Avedon zich op het afbeelden van "normale" mensen: boeren, mijnwerkers, serveerders, truckers, etc. Hij wilde de zwakkere laag ook laten terugkomen in portretfotografie. Hij liet ze net als de sterren poseren met witte achtergrond (in plaats van in een studio zijn deze foto's echter wel in de openlucht gemaat). Heel mooi is te zien dat alle mensen eigenlijk hetzelfde zijn, de arme bevolkingslaag staat er net zo op als een rich one.
In '92 werd Avedon fotograaf voor The New Yorker, hij is dit gebleven tot aan zijn dood in 2004.

In Foam is dus nu een overzichtstentoonstelling van Avedon's werk. We zien zijn foto's in Parijs, we zien de sterren en ook de normale mensen. De tentoonstelling geeft een goed beeld van al het werk dat Avedon heeft gemaakt.
Heel indrukwekkend zijn de foto's omdat de emoties eruit springen en ze fanatastisch scherp zijn. Ook dat alles zwart-wit is, geeft een bijna magisch gevoel. Vooral de Parijs-foto's vond ik erg indruwekkend. Ze zijn in de jaren 50 gemaakt en toch zijn de bewegingen in het beeld ontzettend scherp. De achtergronden zijn vaag en het onderwerp is prachtig gedetailleerd. Springende dames, zwierende rokken, een rollskatend paar. Zo levend, zo fantastisch!Meer over Richard Avedon (oa veel foto's!)
http://www.richardavedon.com/

Foam
Keizersgracht 609
http://www.foam.nl/


2 opmerkingen:

mam zei

Goed beschreven Lot, de tentoonstelling is echt en aanrader voor iedereen, foto's die het etiket 'Kunst'100 % verdienen!

Profoundly Superficial zei

FOAM is een spannend museum en deze tentoonstelling is echt top!