maandag 2 maart 2009

Quiche Lorraine

Le ciel est bleu et il y a du soleil!
Als ik buiten fiets of hardloop merk ik het: de lente komt er echt aan. Heel af en toe zie je een bloesempje uitkomen en de vogeltjes beginnen ook steeds meer te fluiten. Deze winter is in mijn ogen echt lang geweest. Ik ben al weken op de eerste vleugjes van de lente aan het wachten!
Bij de lente hoort
natuurlijk verandering: vrolijk dekbed, plantjes in huis, kledingkast uitmesten en een ander hoofdstuk in de kookboeken. De zware vleesmaaltijden mogen plaats maken voor lichte salades, soepjes en natuurlijk quiche! Vandaag dus ook een lekker quiche-recept: Quiche Lorraine. De meeste mensen hebben wel een recept van deze hartige taart met spek, maar toch wil ik even de mijne vertellen.Recept

Voor 1 Quiche

- 250 gr bloem
- 150 gr koude boter
- 200 gr magere spekreepjes
- 4 eieren
- 400 ml creme fraiche
-
peper en zout

Eerst het deeg. Meng de bloem met een snuf zout en 2 eetlepels water, voeg daarna de boter in blokjes toe. Kneed dit met koude vingers tot een plakkerige, elastische deegbal. Laat de bal daarna minstens 2 uur in de koelkast rusten.
Rol het deeg dan uit, zodat het in een springvorm met een doorsnede van ca. 24 cm past. Vet de vorm in met wat boter en bekleed het dan met deeg. Zet hem dan in de voorverwarmde oven op 225 °C tot het deeg bruin is, zo’n 30 minuten. Bak in de tussentijd de spekjes in een koekenpan bruin en knapperig. Verdeel die dan over de bodem van de quiche. Meng in een kom de eieren met de creme fraiche, breng het op smaak met zout en peper en giet het dan in de vorm. Zet de vorm dan terug in de oven en bak de quiche in 30 minuten bruin en gaar op 200 °C.

Bon appetit!

Geen opmerkingen: